Aan de hand van de keukendriehoek verhoog je je gebruiksvriendelijkheid

 

 

Gezien de tijd die we dagelijks doorbrengen in onze keuken, is het belangrijk dat de ergonomie daar optimaal is. Een ergonomische keuken is een keuken die optimaal is afgestemd op jouw lichaam, jouw bewegingen en jouw gebruiksgemak. Hoe minder afstand je moet afleggen tijdens het koken, hoe sneller je kan werken. En net daarom moet je rekening houden met de keukendriehoek.

20190702-Moens-Natuursteen-077
De keukendriehoek

De afstand tussen de kookplaat, spoelbak en koelkast wordt de werkdriehoek of keukendriehoek genoemd. Deze afstand bepaalt voor een groot deel hoe gebruiksvriendelijk jouw keuken is, aangezien je die drie elementen het meest gebruikt tijdens het koken.

Uit onderzoek blijkt dat de afstand tussen die drie plekken maximaal 8 meter mag zijn. De afstand tussen de spoelbak en kookplaat ligt bij een ergonomische keuken onder de twee meter. Daardoor kan je kookpotten makkelijk en snel vullen en legen in de spoelbak.

De vorm van je keuken 

1. Keukeneiland 

Een keukeneiland is zeer populair in open leefkeukens. Een keuken met eiland neemt veel ruimte in beslag, aangezien je er langs alle kanten omheen moet kunnen. Ook in een kleinere woning past een open keukeneiland of schiereiland. Een schiereiland staat langs één kant tegen de muur en is meestal praktischer dan een open eiland. Vooral wat betreft leidingen en elektriciteit is een schiereiland eenvoudiger te voorzien dan een open eiland.

20181219-Eronda-083
20210601-Eronda-showroom-keukens-0070

2. Parallelle keuken

In een parallelle keuken staan twee keukenblokken parallel tegenover elkaar. Hier raden we aan om de kookplaat en de spoelbak in dezelfde blok te plaatsen. De andere blok kan dan gebruikt worden als opbergruimte voor kookgerei en/of voedingsmiddelen. Tussen de twee blokken voorzie je best minimaal 1,20 meter, zodat je voldoende bewegingsvrijheid hebt. Een parallelle keuken verhoogt het gebruiksgemak, en zorgt voor extra veel opbergruimte en werkblad.

3. U-vormige keuken

Logischerwijze heeft een U-vormige keuken de vorm van de letter ‘u’. Meestal plaatsen we een U-vormige keuken tegen drie wanden. Maar één rij kan ook uitsteken en zo de overgang naar een andere ruimte vormen.

Dit soort keuken wordt meestal geplaatst in grotere ruimtes vanaf vier meter breedte. In een keuken met U-vorm zijn opbergruimte en werkoppervlakte volop aanwezig. En dat zorgt natuurlijk ook voor veel mogelijkheden qua indeling.

4. L-vormige keuken

Een L-vormige keuken, ofwel hoekkeuken, is een van de meest voorkomende keukenopstellingen. Deze kan namelijk in zo goed als elke plattegrond worden opgenomen. De L-keuken is perfect ergonomisch in te delen op verschillende manieren.

20181219-Eronda-276
Keuken-I-vormig

De L kan tegen twee muren geplaatst worden, of we kunnen één been laten uitsteken in de kamer. Ideaal als scheiding tussen je keuken en aangrenzende eet-of woonkamer. In beide versies zorgt de indeling onder een hoek van 90 graden voor korte loopafstanden. Je zal in een L-vormige keuken dus het aantal stappen beperken en efficiënter koken.

Om te zorgen voor voldoende opbergruimte hebben wij enkele slimme oplossingen, zoals draaiende platformen voor de hoekkasten. In een L-vormige keuken kan je dus perfect veel kastruimte en werkoppervlakte combineren.

5. I-vormige keuken

Wie weinig ruimte heeft, kan kiezen voor een I-vormige of rechte keuken. Rechte keukens zijn geschikt voor gesloten keukens, maar kunnen ook in open ruimtes geïntegreerd worden. In een rechte keuken zitten je spoelbak en koelkast sowieso in dezelfde keukenblok verwerkt. Om ruimte te bieden aan alle toestellen, moet je minimaal 3 meter wandruimte hebben. Om opbergruimte te voorzien in een I-vormige keuken, werken we met hoge en diepe wandkasten.

Ergonomisch gezien is deze keukenopstelling niet ideaal, omdat alles té dicht bij elkaar staat. Zo heb je te weinig bewegingsruimte en loop je jezelf en anderen in de weg.

Vertrouw op onze keukenarchitecten

Om de positie van jouw keukenmeubelen ergonomisch te bepalen, kan je rekenen op onze binnenhuisarchitecten. Onze experten adviseren je graag over de keukendriehoek in jouw keuken. Samen komen we tot een ontwerp dat gebruiksvriendelijk is, maar ook volledig jouw stijl. Neem contact op en ontdek de mogelijkheden voor jouw keuken.

Vraag een gratis offerte aan

Wens je een vrijblijvende offerte voor een keuken op maat? Maak snel en eenvoudig een afspraak in onze showroom. Onze interieurarchitecten zullen met plezier jouw project bespreken.

20181219-Eronda-nw

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Naam(Vereist)

ERONDA WOONMODE | Kuilstraat 47-49 - 9420 Erpe-Mere (Erondegem) | e info@woonmode.be | t 053/72 91 38
Openingstijden: Maandag 10-18 uur | Dinsdag gesloten | Woensdag t/m zaterdag 10-18 uur | Zondag 14-18 uur

BTW-nr: BE 0468 348 662 | Privacy policy | Privacyinstellingen

Eronda Woonmode
4.4
Gebaseerd op 103 beoordelingen
powered by Google
js_loader